Nederlandse Nationaliteit
De OnderWijzer gaat uit van de Nederlandse nationaliteit van de gebruiker. Om de universitaire lerarenopleiding te kunnen volgen wordt een minimaal taalvaardigheidsniveau van B2 verwacht. Bezit je dit niveau niet dan kun je deze opleiding helaas niet volgen. Bezit je dit niveau wel, vul dan nu de OnderWijzer in! Let wel op, de getoonde kosten van de opleiding kunnen afwijken op basis van nationaliteit.
HBO eerstegraads bevoegdheid
Om op het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid nodig. Je bevoegdheid bepaalt of je mag lesgeven aan alleen de onderbouw, of ook aan de bovenbouw. Welke bevoegdheid je hebt, ligt aan de opleiding die je volgt. De hbo eerstegraads lerarenopleiding is driejarige vervolgopleiding op de vierjarige hbo lerarenopleiding voor de tweedegraads bevoegdheid en richt zich op de algemene vakken in het voortgezet onderwijs. Met een eerstegraads bevoegdheid kun je aan de slag in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo.
Bi-diplomering
Als je een WO-Master volgt nauw verwant aan een schoolvak, is het wellicht mogelijk om gelijktijdig al te beginnen met de lerarenopleiding door gebruik te maken van de keuzeruimte of door een bi-diplomering. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur van de lerarenopleiding op jouw universiteit.
Subsidies
Als je docent wilt worden in het voortgezet onderwijs, zijn er meerdere financiële regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Met name als je docent wilt worden in een tekortvak. Klik hier voor meer informatie en kijk op welke subsidies jij recht hebt! https://www.wordleraarinhetvo.nl/fileadmin/user_upload/files/Schema_stimuleringsregelingen.pdf
Zij-instroom
Heb je al enige jaren gewerkt (binnen of buiten het onderwijs), ben je in het bezit van een afgeronde WO-opleiding en wil je graag de overstap naar het docentschap in het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs maken? Dan kun je de universitaire lerarenopleiding volgen als zij-instromer, mits je geschikt wordt bevonden. Om daar achter te komen dien je een assessment Zij-instroom VO aan een universiteit naar keuze voltooien. Met dit assesment kom wordt bepaald of je geschikt bent voor het beroep als docent en welke scholing je nodig hebt om een lesbevoegdheid te halen. Na afloop van het assessment ontvang je een geschiktheidsverklaring en een ervaringscertificaat. Met dit certificaat kun je vervolgens een scholingsadvies aanvragen bij een lerarenopleiding naar keuze en eventueel een subsidie Zij-instroom aanvragen.
Beperkte tweedegraads lesbevoegdheid
Om op het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een eerste of tweedegraads bevoegdheid nodig. Je bevoegdheid bepaalt of je mag lesgeven aan alleen de onderbouw, of ook aan de bovenbouw. Welke bevoegdheid je hebt, ligt aan de opleiding die je volgt. Als je de Educatieve Minor of de Educatieve Module hebt afgerond behaal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Met een beperkte tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan vmbo-tl en de onderbouw van het havo en vwo.
HBO lerarenopleidingen
Om op het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig. Je bevoegdheid bepaalt of je mag lesgeven aan alleen de onderbouw, of ook aan de bovenbouw. Welke bevoegdheid je hebt, ligt aan de opleiding die je volgt. Een tweedegraads bevoegdheid kun je verkrijgen via een vier jaar durende lerarenopleiding aan een hogeschool. Je kiest een vak waarin je wilt lesgeven waarvoor je vervolgens je bevoegdheid behaald. Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan de eerste drie klassen van havo en vwo, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), het praktijkonderwijs (pro), het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve).
De hbo eerstegraads lerarenopleiding is de driejarige vervolgopleiding op de vierjarige hbo lerarenopleiding voor de tweedegraads bevoegdheid. Met een eerstegraads bevoegdheid kun je aan de slag in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo.
Universitaire eerstegraads lesbevoegdheid
Om op het voortgezet onderwijs les te mogen geven, heb je een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid nodig. Je bevoegdheid bepaalt of je mag lesgeven aan alleen de onderbouw, of ook aan de bovenbouw. Welke bevoegdheid je hebt, ligt aan de opleiding die je volgt. De universitaire master eerstegraads lerarenopleiding leidt studenten op tot eerstegraads docent. Dit betekent dat je aan de slag kunt in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo, maar ook op het mbo, praktijkonderwijs en volwasseneneducatie.
Niveau van het vak
De universitaire lerarenopleiding leidt studenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je aan de slag kunt in de onder- én bovenbouw van het vmbo, havo en vwo. Echter, het vakinhoudelijk niveau dat verwacht wordt van studenten die de universitaire lerarenopleiding willen volgen ligt hoger dan het eindniveau op het vwo. Wil jij weten of je over dit vereiste niveau beschikt? Kijk dan hier
Schakelprogramma / vakdeficienties
Het kan zijn dat je een studieachtergrond hebt waardoor je niet direct toelaatbaar bent (hyperlink naar direct toelaatbaar) tot de universitaire lerarenopleiding (één of twee-jarig). In dat geval dien je een deficiëntieprogramma of schakelprogramma te volgen om je vakdeficiënties weg te werken voordat je kunt instromen. Vakdeficiënties kun je wegwerken voor of tijdens je aan een schoolvak verwante master. Ook is het soms mogelijk je vakdeficiënties weg te werken tijdens de educatieve masteropleiding zelf, waar het schakelprogramma in homologatie wordt gevolgd. Wil je weten of je direct toelaatbaar bent of nog vakdeficiënties hebt, doe dan hier de test! (hyperlink naar routetool)
Direct toelaatbaar
Als je zowel een WO-bachelor als een WO-master hebt afgerond gelieerd aan het schoolvak dat je wilt geven, dan ben je direct toelaatbaar voor de lerarenopleiding van één jaar, gelijk aan 60 ECTS. Als je een WO-bachelor hebt afgerond in een domein verwant aan het schoolvak dat je wilt geven, dan ben je direct toelaatbaar tot de lerarenopleiding van twee jaar, gelijk aan 120 ECTS.
Universitaire lerarenopleiding
De Universitaire lerarenopleiding leidt afgestudeerde WO-bachelor- en masterstudenten op tot docent in het voortgezet- en beroeps onderwijs. Tijdens of na je bachelor kun je, door het volgen van de Educatieve Minor of Module, vaak al een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen waarmee je les mag geven aan vmbo-tl en de onderbouw havo-vwo. Heb je je bachelor afgerond en wil je ook je eerstegraads bevoegdheid halen? Dan heb je twee keuzes: (1) je volgt de educatieve masteropleiding van twee jaar; (2) je rond eerst een master af verwant aan het schoolvak dat je wilt geven en volgt daarna een tweede masteropleiding, namelijk de Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs master van één jaar. Met een eerstegraads bevoegdheid kun je vervolgens aan de slag in de onder- én bovenbouw van het vmbo, havo en vwo, maar ook op het mbo, praktijkonderwijs en volwasseneneducatie. Is dit niet wat je zoekt of wil je meteen de praktijk in, dan is een hbo lerarenopleiding ook nog een mogelijkheid voor jou!
Educatieve Module
Als je al een WO-bachelor of doctoraal opleiding in, of verwant aan, een schoolvak hebt afgerond, kun je een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen door de Educatieve Module te volgen. Dat is een traject van 30 ECTS dat gelijk staat aan een half jaar studie in voltijd. Als je de Educatieve Module hebt afgerond, ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je bevoegd bent om les te geven aan het vmbo-tl en de onderbouw havo-vwo.
Wil je weten of je met jouw WO-bachelor de Educatieve Module kunt volgen? Vul dan de OnderWijzer in!
Educatieve Minor
Als je een WO-bachelor in, of verwant aan, een schoolvak volgt, kun je een beperkte tweedegraads bevoegheid halen door de Educatieve Minor te volgen. Dit is een traject van 30 ECTS dat je binnen je bachelor haalt en dat gelijk staat aan een half jaar studie in voltijd. Als je de Educatieve Minor hebt afgerond, ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid waarmee je bevoegd bent om les te geven in vmbo-tl en de onderbouw havo-vwo.
Wil je weten of je met jouw WO-bachelor de Educatieve Minor kunt volgen? Vul dan de OnderWijzer in!